Puukerrostalon huolto tuo lisälaskuja

Betoniteollisuuden toimitusjohtaja Jussi Mattila: Puukerrostalon huolto maksaa vuodessa kahden ylimääräisen vastikkeen verran.

Puukerrostalossa asuvat joutuvat maksamaan merkittävästi suurempia huoltolaskuja kuin kivisen kerrostalon asukkaat. Puutalon asukkailta kerätään ylimääräinen hoitovastike joka neljäs tai viides kuukausi, jotta julkisivun huolto saadaan katetuksi. Tämä käy ilmi Lahden seudun kehitysyhtiön Ladecin laatimasta Puukerrostalot ja cleantech-seminaarisarjan koosteesta (www.tetraedri.fi).

Ladecin koosteen mukaan puukerrostalojen huoltomaalaus tulee maksamaan noin 3 000–4 000 euroa per asunto. Ensimmäinen huoltomaalaus tehtiin 10 vuotta rakentamisen jälkeen.

Tämä tarkoittaa sitä, että puukerrostalossa asuvat perheet kustantavat jatkossa huoltomaalauksen 10 vuoden välein, toisinaan jopa useammin.

– Vertailun vuoksi todettakoon, että kivitalon julkisivua huolletaan ehkä tiheimmillään noin 20 vuoden välin. Silloinkin ohjelmassa on elementtisaumojen uusiminen, jonka hinta lasketaan muutamissa satasissa asuntoa kohti. Rapatuissa ja puhtaaksimuuratuissa julkisivuissa ei ole toistuvia huoltotarpeita käytännössä ollenkaan. Niinpä meillä on paljon kivitaloja, joiden julkisivuille ei ole tarvinnut tehdä mitään, pisimmillään jopa yli sataan vuoteen, sanoo Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.

– Erikoista Puu-Paavolan saamassa julkisuudessa on se, että hintaa on pidetty edullisena. Lopullinen hinta voi toki olla alkuperäisiä laskelmia pienempi, mutta asukkaille puukerrostalon huolto tulee joka tapauksessa selkeästi kalliimmaksi kuin kivitalon, toteaa Mattila.

50 vuoden aikajaksolla Puu-Paavolan asukkaille tuleekin huoltotoimista maksettavaa yhden putkiremontin verran. Samaan aikajaksoon osuu väistämättä myös putkiremontti.

– Toinen tapa konkretisoida kustannusten kasvu on todeta, että puutalossa veloitetaan ylimääräinen hoitovastike noin joka neljäs tai viides kuukausi kattamaan puujulkisivun huoltokustannukset, summaa Mattila.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti