Rakenteellisen aurinkosuojauksen puute aiheuttaa asuntoihin lämpöongelmia

Auringonvalo voi paahtaa ikkunoista sisätiloihin lämpöä samalla tahdilla kuin saunan kiuas, kertoo Rakennuslehti. Ongelma koskee erityisesti uusia, energiatehokkaita taloja, joissa sisälämpötilat voivat kohota 25–26 asteeseen auringonpaahteen myötä. Lämpötilojen kohoaminen on erityisesti ylempien kerroksien haitta.

Ongelmaa ei Rakennuslehden mukaan pysty ratkaisemaan energiatehokkaasti pelkästään talotekniikalla, vaan se edellyttäisi rakenteellista aurinkosuojausta. Lehden haastatteleman YIT:n asuntorakentamisen liiketoimintaryhmän johtajan Harri Isoviidan mukaan lämpökuorman tarve energiatehokkaissa asunnoissa on niin vähäinen, että jo kylpyhuoneen lattialämmityksen pitäminen liian lämpimällä nostaa koko asunnon lämpötilaa. Ongelmien ratkaisu on Isoviidan mukaan sekä rakentajien, asukkaiden että kiinteistönhuollon vastuulla, mutta erityistä kritiikkiä hän kohdistaa kaavoituksesta ja kaupunkikuvasta vastaaviin viranomaisiin, joiden määräykset estävät passiivisen aurinkosuojauksen rakentamisen taloihin.

Rakennusten olosuhdesimulointiin erikoistuneen Equa Simulationin Suomen toimitusjohtajan ja tekniikan lisensiaatti Mika Vuolteen mukaan rakennuksen parempi energiatehokkuus ei aiheuta rakennuksen ylilämpenemistä, mutta nostaa lämpöä lämpöhäviöiden pienenemisen myötä. 70 neliön kerrostaloasuntoon saattaa hänen mukaansa tulla kesällä 5–6 kilowattia aurinkotehoa. Vuolle kertoo Rakennuslehdelle, että rakennuksen energiatehokkuus ei ole ongelma, vaan ylilämpenemisen voisi tehokkaimmin estää [rakenteellisella] aurinkosuojauksella.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti