Runsas lumi tuo mukanaan riskejä – kattoja syytä tarkkailla

Viimepäivien voimakas lumisade on ehtinyt kerryttää katoille lunta, ja kattojen tilannetta on syytä tarkkailla etenkin riskikohteissa. Vaikka satanut lumi on kevyttä ja sään ennustetaan pysyvän pakkasella, talojen rakenteista tuleva lämpö voi sulattaa lunta katoilla aiheuttaen vaaratilanteita.

– Tuulinen sää on tehnyt sen, että toinen puoli katosta voi olla tyhjä ja toisella puolella lunta on lähes metrin verran. Nyt satanut lumi on kasaantunut tyypillisesti katon länsipuolelle, kertoo pääkaupunkiseudulla lumenpudotuksia hoitavan Suomen Kiipeilytekniikka Oy:n Sampsa Jyrkynen.

Lumen putoaminen riippuu monesta eri luonnonilmiöstä sekä kattorakenteesta, -mallista ja -materiaalista. Jos kiinteistön kattoräystäille on muodostunut jäätä aiempina vuosina, lumenpudotukseen olisi nyt hyvä ryhtyä ja poistaa lumia säännöllisesti. Kun katolle on muodostunut jäätä, on lumenpudotus jo liian myöhäistä. Myös mitä pidempään pakkaset kestävät, sitä enemmän kattolumet jäätyvät.

Kiinteistön omistajalla on myös vastuu katon kunnosta ja asianmukaisista turvalaitteista. Työturvallisuus, katolle pääsy ja siellä liikkuminen, pitää olla suunniteltu kaikissa sääolosuhteissa.

– Huolta aiheuttavat erityisesti vanhat ja huonokuntoiset kattosillat sekä turvatuotteiden kuten esimerkiksi lumiesteiden vääränlainen asennus. Tilanne on kuitenkin hieman parantunut parin vuoden takaisesta, Jyrkynen arvioi.

Työturvallisuutta ei voi koskaan korostaa liikaa. Ohikulkijoiden turvallisuudesta on myös huolehdittava. Lumenpudotuksen aikana alue tulee eristää ja osoittaa jalankulkijoille turvallinen kulkureitti.

Omistajan vastuuta kiinteistön turvallisuudesta ei voi siirtää, mutta kiinteistöhuoltoyhtiöt voivat hoitaa kattojen lumi- ja jäätilanteen valvontaa, jos siitä on huoltosopimuksessa erikseen sovittu. Sopimuksessa on määriteltävä tarkasti, miten ja milloin valvonta toteutetaan, sillä palveluntoimittajalla on vastuu töiden suorittamisesta ainoastaan huoltosopimuksen mukaisesti.

Poikkeavissa olosuhteissa kiinteistöjen omistajilta ja näiden edustajilta edellytetään valppautta ja hyvää yhteistyötä kiinteistöpalveluyritysten kanssa. Äkillinen lumentulo tarkoittaa sitä, että huoltoyhtiöillä on kiire, eikä täydestä miehityksestä huolimatta joka paikkaan ehditä heti. Tällöin kiinteistön omistajan on taattava turvallinen liikkuminen kiinteistön alueella. Myös jokaisella kiinteistön alueella liikkuvalla on itsellään vastuu omasta turvallisuudestaan eikä siten esimerkiksi vaarasta kertovia suojapuomeja saa siirtää.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti