Ruotsissa satsataan energiainnovaatioihin asuntorakentamisessa

Göteborgin Vivan peruskiven muuraaminen Kuva: Göteborg Energi

Kierrätetyt bussin akut aurinkopaneelien keräämän energian varastointiin, vähähiilinen betoni rakennuselementeissä, maalämmön käyttö kaukolämmön ohella – göteborgilainen seitsemän asuintalon rakennusprojekti satsaa ympäristöystävällisyyteen.

Göteborgissa alkoivat marraskuun alussa uuden asuinalueen rakennustyöt. Ruotsin innovatiivisimmaksi tituleeratussa Asumisoikeusyhdistys Vivan rakennusprojektissa otetaan huomioon ympäristöystävällisyys aivan uudella tavalla. 132 asunnon kokonaisuudessa tavoitteena on plusenergiarakentaminen. Projektissa panostetaan myös sosiaaliseen vastuuseen tarjoamalla kuusi asuntoa kunnallisessa asuntojonossa oleville nuorille.

Aurinkoenergia varastoidaan käytettyihin sähköbussin akkuihin

Rakennettavan kokonaisuuden, sekä kiinteistön että asuntojen, energiatarpeita tyydytetään asentamalla katoille aurinkopaneelit. Aurinkopaneelien tuottama sähkö varastoidaan käytettyihin sähköbussien akkuihin. Sähköbusseissa akkujen paino on kriittinen suhteessa kapasiteettiin ja akut vaihdetaankin uusiin, kun niiden kapasiteetti on pudonnut 70–80 prosenttiin alkuperäisestä. Rakennuksissa painon merkitys on kuitenkin vähäinen ja kierrätettyjen akkujen arvioidaan kestävän kiinteistön aurinkopaneelien tuottaman sähkön varastoinnissa 10–15 vuotta.

Rakennuksiin asennetaan 10–14 akkua, mikä tuottaa noin 200 kilowattitunnin tehon. Aurinkopaneelien tuottaman sähkön lisäksi hankkeessa suunnitellaan akkuihin varastoitavaksi myös sähköä sähköverkosta silloin, kun hinta on alhainen ja verkosta on saatavilla vihreää sähköä.

Vähähiilinen betoni rakennuselementeissä

Hankkeen rakennuselementeissä käytetään betonielementtejä, joiden valmistuksessa on käytetty huomattavasti tavallista vähemmän kalkkikivestä valmistettua klinkkeriä. Tämä vähentää huomattavasti betonin valmistusaikaisia hiilidioksidipäästöjä, toisaalta elementtien kovettuminen kestää tavanomaista kauemmin.

Ei parkkipaikkoja, vaan pyöräparkkeja

Vivan rakennushankkeen ympäristöystävällisyyttä korostaa se, että alue rakennetaan kokonaan ilman parkkipaikkoja. Niiden sijaan taloihin rakennetaan suuret pyörävarastot. Alueelle suunnitellaan niin ikään yhteistä ajoneuvokantaa, josta asukkaat voisivat vuokrata sähköautoja, polkupyöriä ja tavaroiden kuljetukseen suunniteltuja erikoispolkupyöriä tarpeidensa mukaan.

Asumisoikeusyhdistys Vivan rakennusprojektista kirjoitti Ny Teknik, lue lisää tästä, tästä ja tästä. Rakennushankkeen aloituksesta kertovan lehdistötiedotteen löydät täältä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti