Suomalaiset pelkäävät tulipaloja

Suomalaiset pelkäävät eniten kotona sattuvista vahingoista ja uhkista tulipaloja, selviää turva-alan yrityksen Verisuren teettämästä tutkimuksesta*. Tutkimuksen mukaan suomalaisista vastaajista 77 % oli huolissaan tulipaloista, kun heiltä kysyttiin mitkä kotia uhkaavista vahingoista heitä huolestuttavat eniten. Murrot huolestuttavat vain 5 % vastaajista ja vesivahingot 9 %. Erityisesti vastaajat pelkäsivät sähkölaitteiden aiheuttavan tulipaloja.

Suomalaisten huoli on periaatteessa ihan perusteltua, sillä viime vuonnakin Suomessa tapahtui asuntopalo joka kolmas tunti, jos tulipalojen määrä jaetaan vuorokausitasolle, sanoo Helena Tielinen kodin turvapalveluita tuottavan Verisuren Suomen viestintävastaava.

Suomalaiskotien paloturvallisuudessa näyttäisi vielä olevan parannettavaa. Kyselyyn vastanneista 96 %:lla on kotona palovaroitin, mutta vain 39 %:lla on palosammutin. Vanhemmat vastaajat olivat paremmin varustaneet koteja tulipalojen varalta, sillä yli 55-vuotiaista vastaajista palovaroitin on 98 %:lla vastaajista ja palosammutinkin 52 %:lla. 18-34 –vuotiailla vastaajilla palovaroitin on 93 %:lla ja palosammutin vain 20 %:lla.

”Toimivat palovaroittimet ovat kodin paloturvallisuuden perusta. Tulipalon sattuessa on jokaisella sekunnilla merkitystä. Tieto palosta tavoittaa nopeammin kaikki asunnossa olevat, jos kodin palovaroittimet viestivät keskenään ja alkavat kaikki hälyttää samanaikaisesti niin puheella kuin hälytysäänellä, heti jos yksi palovaroittimista havaitsee savua”, kertoo Tielinen.

Hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn paloturvajärjestelmän avulla, voidaan tulipalon sattuessa saada nopeammin apua paikalle, kuin silloin jos kodissa on vain tavallinen paikallisesti hälyttävä palovaroitin, muistuttaa Tielinen. Verisuren turvajärjestelmissä palovaroittimet yhdistetään kamerailmaisimeen, joka ottaa kuvasarjan palohälytyksen sattuessa. Kuvat välittyvät Verisuren hälytyskeskukseen. Jos päivystäjät näkevät kuvissa savua, voidaan tieto palosta välittää heti hätäkeskukseen ja näin saadaan nopeammin oikeaa apua paikalle.

*Tutkimus tehtiin verkkokyselynä 29.-30.10.2014. Kyselyyn vastasi 1007 suomalaista, jotka olivat iältään 18-74-vuotiaita. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi YouGov.

Verisuren vinkit kodin turvaamiseksi paloturvallisuuden parantamiseksi

  1. Hanki palovaroitin kodin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen. Kodin jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden.
  2. Sijoita palovaroitin oikein. Oikea paikka palovaroittimelle on keskellä kattoa ja ainakin 50 sentin päässä seinistä ja nurkista.
  3. Tee paristonvaihdosta osa joulunvalmistelurutiineitasi. Tavallisen palovaroittimen paristo kestää keskimäärin vuoden verran. Tyhjät paristot ovat yleinen syy palovaroittimen toimimattomuuteen tulipalon sattuessa. Vaihda paristot esimerkiksi palovaroitinpäivänä 1.12. Verisure -palovaroittimissa käytetään paristoja, jotka kestävät jopa 5 vuotta ja jotka ilmoittavat, kun niiden paristot on vaihdettava.
  4. Hanki älykkäät palovaroittimet, jotka kommunikoivat keskenään. Tällä tavalla esimerkiksi makuuhuoneesi palovaroitin herättää sinut ja saa huomiosi, vaikka tulipalo olisi toisessa huoneessa.
  5. Älykäs palovaroitinjärjestelmä lähettää sinulle viestin. Verisure-järjestelmän palohälytys voidaan välittää matkapuhelimeen: jos kotonasi sattuu jotain, saat hälytyksen missä oletkin tai voit välittää tiedon hälytyksestä naapurille.
  6. Yhdistä palovaroittimeen kamera. Hälytyksen sattuessa Verisure-järjestelmän kamerailmaisin ottaa kuvasarjan ja välittää kuvat hälytyskeskukseen, jossa osataan aloittaa oikeat toimenpiteet. Näin voimme välittää paikalle apua paljon nopeammin, sillä ilman kuvavarmennusta palosta, paikalle voidaan lähettää vain vartija todentamaan palo.

Pohjoismaissa vietetään yhteistä Pohjolassa Piippaa –palovaroitinpäivää vuosittain 1.12. Päivän tavoitteena on herättää keskustelua paloturvallisuudesta ja innostaa ihmisiä ottamaan henkilökohtaisesti vastuuta omasta paloturvallisuudestaan.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti