Suomi tarvitsee vahvemmat yksityiset vuokramarkkinat

Hallitusohjelmaneuvotteluissa on tänään aloittanut työnsä Matti Vanhasen johtama asuntopolitiikkaan keskittyvä erikoisryhmä. Ryhmän tehtävänä on erityisesti pohtia pääkaupunkiseudun asuntotuotantoon liittyviä kysymyksiä. Suomen Vuokranantajat korostaa, että neuvottelijoiden tulee työssään huomioida tasapainoisesti niin omistus- kuin vuokra-asuminenkin ja pyrkiä ratkaisuissaan asumismuotojen tasavertaisempaan kohteluun. Julkisen vallan ei tule kannustaa tietyn asumismuodon valintaan.

– Erityisesti yksityisten vuokramarkkinoiden vahvistamiseen pitää panostaa. Yksityiset vuokramarkkinat tarjoavat vaihtoehdon niille lukuisille suomalaisille, jotka eivät omista asuntoa, mutta joille tuettu tuotanto ole myöskään vaihtoehto. Kestävä asuntopolitiikka ei voi perustua vain julkisen tai julkisesti tuetun asuntotuotannon varaan. Markkinaehtoisen asuntotarjonnan lisäämisen positiivisia kansantaloudellisia vaikutuksia on korostanut myös mm. OECD, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Verotuksellisilla ratkaisuilla on merkittävä vaikutus asuntomarkkinoiden kehittymiseen ja asumisen hintaan. Asuntopoliittisia kysymyksiä ei saakaan tarkastella irrallisena muista politiikan sektoreista.

Tällä hetkellä vuokra-asumista verotetaan huomattavasti kovemmin kuin omistusasumista. Yksin vuokranantajien pääomatulovero muodostaa n. 15% vuokrasta. Asumismuotojen tasa-arvoista kohtelua tulee edistää keventämällä vuokra-asumisen verotusta. Asumiseen kohdistuvan verotuksen keventämistä puoltaa myös se, että asunto on välttämättömyyshyödyke, joka lohkaisee merkittävän osan kotitalouksien tuloista.

– Konkreettisiksi keinoiksi olemme esittäneet, että esillä ollut pääomatuloverotuksen perusvähennys tulee ulottaa koskemaan myös vuokratuloja. Myös perintöverotus vaatii muutoksia, jotta vuokrauskäytössä olevat asunnot voitaisiin rinnastaa perheyritysten sukupolvenvaihdostilanteisiin, esittää Koro-Kanerva.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti