Taajuusmuutokset pimentävät antennitaloyhtiöiden televisiot

Taajuusmuutokset alkavat heinäkuun lopussa Pohjois-Suomesta. Muutokset vaativat korjauksia taloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmiin.

Nykyisin TV-käytössä oleva 700 MHz:n lähetystaajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön. Tämän ja ensi vuoden aikana tehtävät taajuusmuutokset alkavat heinäkuun lopussa Suomutunturin ja Sallan Sarivaaran lähetinasemilta ja jatkuvat elo-syyskuussa muualle Lappiin. Loka-marraskuussa muutostyöt etenevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Eteläisemmässä Suomessa muutokset tehdään vuoden 2016 aikana.

Taajuusmuutokset edellyttävät kaikkien Digitan antenniverkossa olevien taloyhtiöiden ja julkisten kiinteistöjen yhteisantennijärjestelmien vahvistimien virittämistä uudelle taajuusalueelle. Kaikki nykyiset laitteet eivät kuitenkaan sovellu uusilla taajuuksilla lähetettävien kanavien vastaanottoon ja jakeluun, joten monissa taloyhtiöissä antennivahvistimet joudutaan uusimaan.

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtaja Martti Kempin mukaan tämä tarkoittaa taloyhtiölle yleensä noin tuhannen euron investointia. Oman taloyhtiön antennijärjestelmä kannattaa tarkastuttaa ammattilaisella hyvissä ajoin ennen taajuuksien muuttumista.

– Jos apua tilataan vasta kun TV-kuva häviää, niin silloin ollaan jo todella myöhässä. Suomessa on noin 40 000–50 000 yhteisantennikiinteistöä, joten taajuuksien muuttuessa ammattitaitoisia asentajia ei tule millään riittämään joka paikkaan, Kemppi painottaa.

Taajuuksien muuttuessa antenniurakoitsija tarvitaan paikalle virittämään päävahvistimeen uudet kanavat näkyviin. Mikäli järjestelmä on kunnossa ja vahvistinkeskus on aiemmin ”päivitetty”, onnistuu päävahvistimen säätäminen ammattilaiselta alle tunnissa, mutta jos myös katolla oleva antenni vaatii uudistusta tai suuntausta, puhutaan tällöin helposti useamman tunnin työstä.

– Välttääkseen ruuhkia taloyhtiöiden kannattaa sopia toisesta vierailukerrasta antenniasentajan kanssa jo ensimmäisellä käynnillä tehtävän järjestelmän tarkastuksen ja mahdollisen uudistuksen yhteydessä, Kemppi sanoo.

Omakotitaloissa riittää yleensä pelkkä kanavien uudelleen virittäminen televisioon tai digiboksiin taajuusmuutosten jälkeen. Muutokset eivät koske DNA:n lähetysverkkoa, kaapelitelevisiotalouksia tai IPTV-lähetysten vastaanottajia.

Pätevien ja luotettavasti toimivien antenniurakoitsijoiden yhteystiedot löydät osoitteesta www.sant.fi.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti