Taloyhtiöiden murtoturvallisuudessa paljon parannettavaa

Lähes puolet suomalaisista arvioi, ettei omassa taloyhtiössä ole tehty mitään murtoturvallisuuden parantamiseksi. Jopa 70 prosentilla on käytössään patentoimattomat lukitusjärjestelmät, joiden avaimia voi kopioida.

Taloyhtiöiden heikko varautuminen asuntomurtoihin käy ilmi Abloyn Taloustutkimuksella teettämästä turvallisuustutkimuksesta. Kyselyyn vastanneista lähes puolet (44 %) arvioi, ettei omassa kodissa tai taloyhtiössä ole tehty mitään toimenpiteitä murtoturvallisuuden parantamiseksi. Samassa kyselyssä kaksi kolmannesta (65 %) uskoo asuntomurtojen lisääntyvän tulevaisuudessa.

Valtaosalla suomalaisista (69 %) on käytössään vanhat ja patentoimattomat avainjärjestelmät, joiden avaimia voi vapaasti kopioida. Yli viidennes (22 %) kyselyyn vastanneista arvioi myös olevan mahdollista, että asunnon edelliset asukkaat ovat teettäneet avainkopioita, jotka ovat tällä hetkellä ulkopuolisten hallussa.

Taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto korostaa lukitusturvallisuuden merkitystä.

– Lukitusturvallisuus on yksi kiinteistön turvallisuuden keskeisimmistä osista. Hyvät käytänteet avainturvallisuuteen ovat kaikkien saatavilla esimerkiksi Finanssialan keskusliitosta. Lukitusturvallisuutta tulee arvioida jatkuvasti kiinteistön vakuuttamisen yhteydessä ja myös isojen korjaushankkeiden yhteydessä, toteaa Suomen Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Luottamus isännöintiyhtiöiden tapaan hoitaa yleisavainten hallinta on kuitenkin kohtalaisella tasolla. Yli puolet (58 %) tutkimukseen osallistuneista uskoo isännöitsijän olevan ajan tasalla siitä, kenellä ja missä talon yleisavaimet ovat.

Avainturvallisuus ei kuitenkaan saa erityistä huomiota taloyhtiöissä. Alle puolet vastanneista (41 %) ilmoittaa, että avainturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota omassa taloyhtiössä. Henkilökohtaisella tasolla avainten hallinta on selkeästi paremmalla tasolla. Jopa 95 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka monta vara-avainta kotitaloudessa on ja missä avaimet sijaitsevat. Kahdeksan kymmenestä vastaajasta (82 %) kertoo kiinnittävänsä huomiota omaan tai perheensä avainten hallintaan.

– Lukitusjärjestelmien päivittäminen ja ajanmukaistaminen on olennainen tekijä asuntomurtojen ehkäisemisessä. Avainteknologia on kehittynyt huomattavasti ja elektronisten ja patentoitujen avainjärjestelmien yhdistelmillä voidaan taata erityisesti taloyhtiöiden turvallisuus, sanoo Abloyn myyntijohtaja Jari Perälä.

Joka neljäs (25 %) on vaihtanut lukituksen vanhoista ura-avaimista uusiin parantaakseen oman kodin tai taloyhtiön murtoturvallisuutta. Suurin osa (85 %) ilmoittaa, ettei anna avaimiaan vieraille henkilöille, kuten remonttimiehille, lainaksi.

Abloyn turvallisuustutkimus toteutettiin Taloustutkimus Oy:n internet-paneelissa 24.–27.8.2015. Tutkimuskyselyyn vastasi 1022 henkilöä. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan kohderyhmää edustavaksi. Turvallisuustutkimuksella haluttiin selvittää suomalaisten kokemuksia turvallisuudesta, kuten oman kodin murtoturvallisuudesta ja julkisten tilojen poistumisturvallisuudesta. 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti