Tarkkuutta vuokrasopimuksiin

Vuokra-asuntomarkkinoiden kuumin kesäsesonki lähestyy. Heinä-syyskuussa vuokra-asuntoa etsii normaalitilanteeseen nähden moninkertainen määrä asunnonhakijoita. Suomen Vuokranantajat ry kehottaa uusia vuokrasuhteita solmivia vuokranantajia ja vuokralaisia tarkkuuteen ja huolellisuuteen yhteistä vuokrasopimusta tehtäessä.

Hyvin laadittu ja selkeä vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman vuokrasuhteen.

-On tärkeää varmistua siitä, että molemmat osapuolet ovat ymmärtäneet sopimusehtojen sisällön samalla tavalla, painottaa Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Ville Hopsu. Hyvän vuokrasopimuksen perusedellytyksenä on se, että sopimuksessa noudatetaan lakia ja hyvää vuokratapaa.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin kohtiin

Sopimuksen kesto

Sopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Irtisanomisajan alkamisesta voidaan kuitenkin sopia erikseen vuokrasopimuksessa.

Vuokran määrä

Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä vuokranantaja ja vuokralainen sopivat vuokrasopimuksessa.Sopivaa vuokraa voi kartoittaa tutustumalla alueen vuokratasoon. Sähkön ja netin vuokralainen tyypillisesti sopii ja maksaa itse palveluita tarjoavan yhtiön kanssa.

Vakuus

Vakuudesta kannattaa käyttää vuokrasopimuksessa termiä ”vakuus”, jolloin sitä voidaan käyttää kaikkien sopimusvelvoitteiden täyttämiseksi. Vakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Vakuutena voidaan antaa rahaa, pankkitalletus, sosiaalitoimen antama maksusitoumus tai jonkun henkilön antama takaus.

Vuokrankorotus

Joka kolmannesta vuokrasopimuksesta puuttuu vuokrankorotusehto ja vuokran korottaminen onkin tyypillinen kiistanaihe vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Korotusehdon kirjaaminen vuokrasopimukseen ehkäisee konfliktitilanteita. Korotusperusteina voidaan käyttää esimerkiksi prosenttikorotusta, indeksiä, porrasvuokraa tai sitomista hoitokuluihin. Yleinen korotusperuste on vuokran sitominen elinkustannusindeksiin.

Muut ehdot

Vuokrasopimuksessa kannattaa sopia selkeästi myös tupakoinnista, lemmikkieläimistä, vesimaksusta, muuttopäivästä, asunnon jälleenvuokrauksesta ja vuokralaisen kotivakuutuksesta.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti