Tilaajavastuulaki ja kotitalousvähennys suitsineet harmaata taloutta kiinteistöpalvelualalla

Kiinteistötyönantajien ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreen selvityksen mukaan harmaan talouden ilmiöt kiinteistöpalvelualalla ovat vähentyneet.

Etenkin tilaajavastuulailla nähdään olleen suuri vaikutus alalla ilmenevän harmaan talouden torjunnassa. Tilaajavastuulaki velvoittaa työn tilaajan tarkistamaan, että sopimuskumppani hoitaa lakisääteiset työnantajavelvoitteensa. Vastaavasti kotitalousvähennysjärjestelmä ja enimmäiskorvausmäärän korotus ovat vähentäneet yksityistalouksien teettämää pimeää työtä.

– Selvityksen mukaan harmaata taloutta esiintyy kiinteistöpalvelualalla yhä suhteellisesti eniten yksityisten kotitalouksien siivouksessa ja muissa kotitaloustöissä. Laiminlyönnit liittyvät usein ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden alipalkkaukseen ja pimeän työvoiman käyttöön järjestäytymättömissä yrityksissä, toteaa Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén.

Verohallinnon, poliisin ja aluehallintoviraston ulkomaalaistarkastajien mukaan melko suuri osuus näistä ongelmayrityksistä on ulkomaalaistaustaisia.

Vuonna 2013 Suomessa oli Tilastokeskuksen yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston mukaan noin 8 500 kiinteistöpalvelualan yritystä. Työllisyydellä ja liikevaihdolla mitattuna toimiala on kuitenkin keskittynyt muutamiin suuriin ja keskisuuriin yrityksiin. Alle viisi henkilöä työllistäviä mikroyrityksiä oli 94 prosenttia vuonna 2013. Kiinteistötyönantajien jäsenyrityksiään velvoittavat toimenpiteet ovat osaltaan parantaneet toimialan läpinäkyvyyttä.

– Velvoitimme jäsenemme jo vuonna 2013 rekisteröitymään Tilaajavastuu.fi-palveluun ja yritysten työntekijöillä otettiin käyttöön veronumerolla varustetut kuvalliset henkilökortit, kertoo Gramén.

Raportin osana selvitettiin myös taloyhtiöiden edustajien näkemyksiä harmaasta taloudesta. Selvityksen mukaan omakohtaisia kokemuksia harmaasta taloudesta taloyhtiöissä on kuitenkin vain vähän, vaikka taloyhtiöistä noin 75 prosenttia hankkii kiinteistöpalvelut ulkopuolisilta yrityksiltä.

Selvityksen toteutti Kiinteistötyönantajien ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin tilaamana Lith Consulting Group. Selvitykseen haastateltiin alan yrityksiä, työntekijöitä, palvelujen tilaajia sekä eri viranomaistahoja. Kiinteistötyönantajat ja PAM ovat mukana poliisin valtakunnallisessa harmaan talouden torjuntakampanjassa Harmaa talous – musta tulevaisuus.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti