Toimivat vuokramarkkinat tarvitsevat lainarahaa

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna moittii Kauppalehdessä (16.1.2016) poikkeuksellisen voimakkaasti vuokramarkkinoita ja väittää, että vuokramarkkinat vetävät puoleensa pikavoittojen tavoittelijoita kasvavissa määrin.

-Yksityiset vuokranantajat irtisanoutuvat tästä oletuksesta. Pikavoittojen tavoittelijoita on erittäin marginaalinen osuus vuokramarkkinoilla. Suurin osa yksityisistä vuokranantajista on piensijoittajia, jotka vuokraavat yhtä tai kahta asuntoa. Mikään ei viittaa siihen, että tällainen Paunan mainitsema pikavoittojen tavoittelu olisi yksityisten vuokranantajien keskuudessa erityisessä kasvussa, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva painottaa.

Artikkelissa Pauna näkee ”velalla vivuttamisen” vuokramarkkinoita uhkaavaksi ja haittaavaksi tekijäksi.

-Pankkimiehenä Ari Pauna varmasti ymmärtää, että lainaraha on ehdoton edellytys asuntosijoittamiselle. Ilman lainarahaa on mahdotonta saavuttaa toimivaa vuokramarkkinaa.

Pauna on myös ymmärtänyt väärin. Toisin kuin hän väittää, vuokralainen ei maksa asuntosijoittajan lainaa, vaan kulut, joita asuntosijoittamisesta syntyy. On sitten täysin eri asia montako euroa asuntosijoittaja laittaa kuukausittaisesta vuokratulosta lainanlyhennykseen, Koro-Kanerva opastaa.

Huomiotta jäävät myös olennaisimmat vuokrien kehitykseen vaikuttavat syyt, kuten kysynnän ja tarjonnan tasapaino ja asumisen kustannusten nousu.

-Yksityisten vuokranantajien näkökulmasta toimivat vuokramarkkinat ovat perusedellytys. Asuntopolitiikassa pitää huolehtia riittävästä asuntotuotannosta, jotta myös vuokramarkkinat toimivat. Eikö olisi parempi, että mahdollisimman useaa tahoa rahoitetaan, jotta asuntoja olisi tarpeeksi? On päivän selvää, että kannattamatonta sijoitustoimintaa ei kukaan tee, toteaa toiminnanjohtaja Koro-Kanerva.

Laskelmien mukaan kotitaloudet ovat ottaneet noin viidellä miljardilla eurolla asuntolainoja asuntosijoituksia varten.

-Luku kuulostaa isolta ja sitä se onkin, mutta on hyvä huomata, kun tuon velkamäärän jakaa noin 290 000 yksityisten omistamalle vuokra-asunnolle, ei luku enää olekaan niin suuri. Sanoisin, että velkamäärä on erittäin maltillinen. Suomen vuokramarkkinat toimivat vielä erittäin hyvin esimerkiksi Ruotsin vuokramarkkinoihin verrattuna. Ruotsin vuokramarkkinoiden kehityksestä on otettava opiksi ja pidettävä huoli, ettei Suomessa ajauduta samaan tilaan, Koro-Kanerva näkee.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti