Tutkimus: Asuntosijoittaminen kannattaa edelleen

Suomen Vuokranantajien Pellervon taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan yksityinen asuntosijoittaja saa vuokraustoiminnasta vakaata tuottoa. Talouden heilahtelut eivät ole vaikuttaneet asuntosijoittamisen kannattavuuteen ja asuntojen kysyntä on kasvanut tasaisesti kasvukeskuksissa.  Tutkimuksesta selviää, että asuntomarkkinoilla on merkittäviä alueellisia eroja. Kaupunki ja kohteen sijainti vaikuttavat merkittävästi saatavaan vuokratuottoon. Parhaimpien sijoituskaupunkien joukkoon sijoittuivat Vaasa, Jyväskylä, Oulu, Helsinki ja Kokkola.

Asuntosijoittaminen tuottaa kuukausittaisen rahavirran lisäksi myös mahdollisen arvonnousun pitkällä aikavälillä. Sijoittajan ei kannata tuijottaa pelkästään bruttovuokratuottoa tai asunnon arvonnousupotentiaalia, koska tutkimuksen mukaan myös kaupunkikohtaisilla erityispiirteillä on suuri vaikutus tuottoon. Asuntosijoittajan kannattaa tutustua kaupunkien kehitysnäkymiin huolellisesti.

-Bruttovuokratuotto on parempi matalan hintatason kaupungeissa. Kaupungeissa, joissa asuntojen hinnat ovat selvästi edullisempia kuin esimerkiksi Helsingissä, ei vuokrataso ole vastaavassa suhteessa edullisempi. Suuremmissa kaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla arvonnousupotentiaali on kuitenkin parempi, selventää Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot vuosina 2016-2020

Pellervon taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa vertailtiin eri kaupunkien kokonaisvuokratuottoja ja alueellisia kehitystekijöitä vuoteen 2020 asti. Kokonaisvuokratuoton muodostavat bruttovuokratuotto sekä asunnon odotettu arvonnousu.

Ennusteet vuosille 2016-2020

  • Vanhojen kerrostaloasuntojen nimellisten hintojen ennustetaan kasvavan keskimäärin 3 prosenttia vuodessa.
  • Vuokrien nousun ennustetaan hidastuvan noin 3,4 prosenttiin. Viime vuonna vuokrat nousivat keskimäärin 3,6 prosenttia.
  • Hoitokulujen ennustetaan jatkavan kasvua keskimäärin 5,5 prosenttia.
  • Uusien asuntolainojen keskikoron ennustetaan olevan 1,2 prosenttia vuonna 2016. Vuoteen 2019 mennessä korko nousee 2,1 prosenttiin. Myös vuonna 2020 korko on 2,1 prosenttia.

-Jatkuva hoitokulujen kasvu nostaa edelleen vuokria, mutta tarjonnan kasvu on jo nyt hillinnyt vuokrien nousua. Omistusasuntojen kysynnän kasvaessa ja/tai vuokra-asuntojen tarjonnan jatkaessa kasvuaan vuokrien nousu saattaa kuitenkin jäädä ennustettua pienemmäksi, kommentoi Koro-Kanerva.

Katso koko kaupunkivertailu

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti