Uudet asunnot vetävät koko maassa

Uusien asuntojen aloitus- ja kauppamäärät ovat ennätyskorkealla koko Suomessa, selviää Rakennuslehden markkinakatsauksesta. Kuudessa kuukaudessa on aloitettu 9181 asunnon rakentaminen, mikä nostaa määrää edellisestä vuodesta 14 prosentilla. Uudet asunnot ovat aloitusmääriltään ennätyksellisen korkealla vuodesta 2009 alkaneella seurantajaksolla. Tilastoissa eivät ole mukana kokonaisina kohteina sijoittajille myytävät asunnot.

Rakennuslehti arvioi, että gryndaustuotannon määrä tuskin tulee enää lisääntymään merkittävästi. Rakentaminen jatkunee silti nykyvauhdilla, sillä ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on 6499 asuntoa.
Myynnissä olevien asuntojen määrä ylittää kymmenen vuoden keskiavon 22 prosentilla. Tarjontamäärä on toiseksi korkein tällä vuosituhannella. Myymättömiä rakenteilla olevia asuntoja on 9840, eli 17 prosenttia enmmän kuin vuosi sitten.

Valmiita myymättömiä asuntoja on 1795. Määrä on pienentynyt vuodessa 1107 asunnolla ja puolessa vuodessa 358 asunnolla. Valmiiden uusien asuntojen myyntivarasto ei enää hidasta uusien asuntokohteiden aloituksia. Koko tarjonnasta vain 15 prosenttia on valmiita asuntoja.

Vilkkaana käyvän asuntokaupan vuoksi asunnoista on tällä hetkellä alitarjontaa. Kymmenen vuoden aikana myytäviä kohteita on ollut keskimäärin 10,5 kuukauden myyntiä vastavaa määrä. Vuositasolla asuntoja myydään 16 248, kymmenen vuoden tarkastelujaksolla määrä ylittää keskiarvon lähes 5 000 kaupalla, eli prosenteissa nousua on huimat 43 prosenttia. Puolessa vuodessa kaupat ovat lisääntyneet 15 ja vuodessa 20 prosenttia. Viime keväänä koettiin 2000-luvun kauppahuippu.

Linkki alkuperäiseen artikkeliin

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti