Uudet kattotiilet pinnoituksen hinnalla

Vanhat kattotiilet voi pinnoittamisen sijaan olla järkevämpää vaihtaa uudeksi.  – Nykyisillä kattotiilenhinnoilla se voi tulla jopa edullisemmaksi kuin niiden pesu ja pinnoitus, sanoo Ormaxin toimitusjohtaja Pekka Pohjalainen.  – Samalla tulee tarkastettua alusrakenteiden kunto.

Monet yritykset ovat kesän aikana tarjonneet aktiivisesti erilaisia tiilikattojen pesuja ja uudelleenpinnoituksia. Syykin on selvä. Tiilikatto on hyvin ekologinen ja pitkäikäinen katemateriaali. VTT:n elinkaarianalyysin mukaan betonitiilikatto kestää 70 vuotta ja savitiilikatto saattaa hyvin olla useita satoja vuosia vanha ja edelleen täysin kunnossa. Hyvin ilmansaasteisessa tai metsäisessä ympäristössä vanha tiilikatto voi kuitenkin näyttää likaantuneelta tai siihen voi kertyä paljon sammalta. Niinpä katon pesettäminen ja pinnoituttaminen voi hyvinkin tuntua hyvältä ajatukselta.

Pinnoitus ei korjaa kattoa

– Pesemisen ja pinnoittamisen jälkeen mahdollisesti pitkäänkin huonosti huollettu katto toki näyttääkin paremmalta. Mutta jos katon alusrakenteet ovat rikki tai esimerkiksi aluskate jopa puuttuu kokonaan, pinnoittaminen ei katosta ehjää tee, myynti- ja markkinointipäällikkö Niko Neuvonen huomauttaa.

Katto toki kannattaa huoltaa säännöllisesti: poistaa katolle puista tippuneet roskat, lehdet ja neulaset sekä puhdistaa rännit.

Väärillä pinnoitteilla kattotiilen pintaa voidaan myös vahingoittaa. – Alan johtavana tuotekehittäjänä ja valmistajana meillä on vuosikymmenien kokemus kattojen pinnoituksesta ja tiedämme, että vääränlaisilla pinnoitteilla voidaan tuhota koko katto, Neuvonen huomauttaa.

Esimerkiksi Ormaxin valmistamien tiilien takuu ei ole voimassa enää sen jälkeen, jos katto on käsitelty muulla kuin Ormaxin / Braas Monier -konsernin Technical Centerin hyväksymillä aineilla.

– Vieläkin tuhoisampia ongelmia voi aiheutua siitä, ettei katon puhdistaja tai pinnoittaja välttämättä ymmärrä katon toimintaa kokonaisuudessaan. Kattorakenteen piileviä ongelmia ei havaita tai niitä voidaan katolla huolimattomasti liikuttaessa tai toimittaessa vieläpä pahentaa entisestään, Neuvonen jatkaa.

 Katon vaihto kannattavaa

Uudet kattotiilet maksavat vähemmän kuin vanhojen tiilien uudelleen pinnoitus.  – Rautakaupoissa kattotiilet maksavat 7-8 €/m2. Ne voidaan myös latoa vanhoille tiiliruoteille ja samalla tulee tarkistettua alusrakenteiden kunto ja mahdolliset ongelmakohdat korjattua, Pohjalainen lisää.

Modernit kattotiilet ovat entistäkin kestävämpiä. Esimerkiksi Ormax Protector+ -kattotiilen pinnoite suojaa tiiltä UV-säteilyltä. Lisäksi se hylkii likaa ja kasvullisuutta. Lämpöä heijastava pinta takaa myös miellyttävämmän sisäilman kesähelteillä. Ormax myöntää Orimattilan Pennalassa valmistettavalle Ormax Protector +-kattotiilelle 30 vuoden takuun.

Katon vaihtoon voidaan toki yhdistää vanhassa talossa myös energiatehokkuuden parantaminen ja yläpohjan lisäeristyskerroksen paksuutta kasvattamalla. Uusi, energiaa säästävä ja tyylikäs katto nostaa aina myös kiinteistön arvoa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti