Uusi työkalu auttaa arvioimaan kodin ympäristöystävällisyyttä

Kuva: Bigstock

Suomalaiset pitävät kodin ympäristöystävällisyyttä arvossa. Erityisen paljon kiinnitetään huomiota kodin lämmitystapaan. Uusi työkalu auttaa suomalaisia arvioimaan oman ja tulevan kodin ympäristöystävällisyyttä.

Suomalaisista 54 prosenttia pitää tärkeänä oman kodin ympäristöystävällisyyttä, selviää Danske Bankin teettämästä Kestävä koti -tutkimuksesta. Suomalaiset arvioivat ympäristöystävällisyyden vaikuttavan asunnon hintakehitykseen voimakkaasti.

‒ Jopa neljä viidestä uskoo, että asunnon tai taloyhtiön ympäristöystävällisyystekijät tai -ongelmat vaikuttavat hintakehitykseen tulevaisuudessa. Lisäksi 70 prosenttia vastaajista sanoo, että nämä tekijät vaikuttavat hintaan, jonka olisi uudesta asunnosta valmis maksamaan, Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen sanoo.

Kysely perustuu kestävän liiketoiminnan konsulttiyritys Gaia Consultingin tekemään työkaluun, jota Danske Bank sponsoroi. Palvelu auttaa hahmottamaan, mistä ja miten asunnon ympäristövaikutukset syntyvät, miten vaikutuksia voi ennakoida ja miten niihin voi vaikuttaa. Se huomioi esimerkiksi kotiin tehdyt remontit, energialuokan, lämmitystavan ja julkisen liikenteen.

‒ Kestävä koti -palvelussa käyttäjä voi tutustua uuteen tai nykyiseen kotiinsa myös ympäristökestävyyden näkökulmasta. Haluamme, että suomalaisilla on mahdollisuus rakentaa talouttaan ja taloudellista mielenrauhaansa kestävälle pohjalle, ja toivomme, että tämä uusi palvelu auttaa siinä, Laine-Tolonen sanoo.

Suomalaiset arvioivat kodin lämmitystavan tärkeimmäksi ympäristötekijäksi verrattuna julkiseen liikenteeseen ja energialuokkaan. Remonteista keskeisenä pidetään putkiremonttia.

Ympäristökestävä koti tuottaa mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavia kasvihuonekaasupäästöjä asumisen aikana. Suomen ilmastopaneelin ja Suomen ympäristökeskuksen arvioiden mukaan asuminen ja kodin energiankäyttö muodostavat noin neljänneksen suomalaisten kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjäljestä.

Kaikkien suomalaisten käyttöön 11.5. avautunut maksuton kestavakoti.fi-verkkopalvelu tarjoaa kuluttajalle keinon kodin ympäristökestävyyden tutkimiseen ja avaa uusia näkökulmia kestävämpien asumisratkaisujen tekemiseen.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti