Vanhojen lämmitysjärjestelmien käyttöönotto pakkasilla voi olla vaarallista

Lämmityskattilat sekä muut lämmityslaitteistot ja lämpöpumput ovat kovassa käytössä pakkasten vuotuksi. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että lämmitysjärjestelmiä tulee käyttää vain valmistajan hyväksymällä tavalla. Turvallisuussyistä vanhoja lämmitysjärjestelmiä ei tule ottaa käyttöön.

 Talojen lämmitysjärjestelmiä on uusittu esimerkiksi lämpöpumppuihin siirtymällä. Vanha lämmitysjärjestelmä on jätetty taloon, koska se on haluttu varajärjestelmäksi tai sen poistaminen on ollut hankalaa. Jos vanha järjestelmä on jätetty taloon, voi kovilla pakkasilla olla houkutus ottaa se käyttöön uudelleen. Vanhojen lämmitysjärjestelmien käyttöönotto voi aiheuttaa vakavia vaurioita esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Lämmitysjärjestelmän kattilan varoventtiili on jumiutunut, jolloin kattilan paine voi ylittää sallitun käyttöpaineen.
  • Sähkökatkos keskeyttää pumppujen toiminnan.
  • Vedenkierto on estynyt kattilan ja varaajan välillä, koska järjestelmässä on ilmaa tai järjestelmä on jäätynyt tai muutoin tukkeutunut.
  • Järjestelmään on laitettu sulkuventtiili kattilan ja varaajan välille estämään takaisinkiertoa, ja venttiili on jäänyt kiinni-asentoon.

Pahimmassa tapauksessa kattila voi räjähtää ja siitä syntyvä paineaalto rikkoa kattilahuoneen seinä- tai kattorakenteita aiheuttaen vahinkoa ihmisille ja omaisuudelle

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti