Vettä kengässä, kuka korvaa?

Jäävätkö kodinkoneet yksin pyörimään kotoa poistuessasi tai vesiliitännät auki, kun vettä käyttävä kone ei ole käynnissä? Jos näin on, niin on vaarana, että vesivahinko pääsee tapahtumaan ja joudut itse maksumieheksi. Myös varomattomasti tehdyt märkätilojen tee se itse -remontit voivat johtaa vesivahinkoon, jossa vakuutusyhtiö ei korvaa syntyneitä vahinkoja. Huolellisuus on paras keino vahinkojen ehkäisyyn.

Kuudennes vesivahingoista johtuu huonosti asennetuista astianpesukoneista

Astianpesukoneen asennukseen kannattaa pyytää ammattilaisen apua. Näin asennus tulee hoidettua huolella ja sääntöjä noudattaen. Ammattilaisella teetetystä työstä asukas saa myös kotitalousvähennyksen verotuksessa. Astianpesu- tai pyykinpesukoneen asennus omin päin saattaa johtaa asennusvirheisiin ja merkittäviin vahinkoihin. Oikeanlaisten työkalujen käyttö ja vuotokaukaloiden asianmukainen asennus ovat yksinkertaisia mutta tehokkaita keinoja.

Suurin osa vesivahingoista kotitalouksissa syntyy vuotavista putkista tai tukkeutuneista viemäreistä. Putkiston kunnon tarkkailu ja viemäreiden sekä rännien ja salaojien mahdollisten tukkeutumien poistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti. Liian löysistä putkiliitoksista ja pesukoneiden putkista aiheutuvat vahingot ovat yleistyneet jatkuvasti. Ongelmana on, että vettä käyttävien koneiden ja kylmälaitteiden huomaamaton vuoto voi paljastua pitkän ajan kuluttua ja vasta silloin kun rakenteet ovat jo vaurioituneet.

Vettä käyttäviä koneita ei saa jättää yksinään päälle poistuttaessa kotoa. Koneiden vesihanat on syytä sulkea aina niiden ollessa pois käytöstä. Vuotavista vesikalusteista tulee aina ilmoittaa heti taloyhtiölle tai huoltomiehelle.

Vuotovahinkojen korjaaminen on aikaa vievää ja kallista. Usein pienissäkin vahingoissa joudutaan purkamaan rakenteita ja kuivattamaan pitkiäkin aikoja.

Vastuuvakuutus voi pelastaa

Vakuutusyhtiöt korvaavat yli 36 000 vesivahinkoa vuosittain. Rahassa mitattuna korvaukset ovat yli 156 miljoonaa euroa.

Vakuutusyhtiöt suhtautuvat tiukasti huolimattomuuden tai välinpitämättömyyden aiheuttamiin vahinkoihin. Mahdolliseen korvaussummaan tehdään vähennys, joka voi olla kolmasosa summasta. Vastuuvakuutus, joka voi olla automaattinen tai valinnainen osa kotivakuutusta, korvaa myös naapureille aiheutuneet vahingot. Pitää kuitenkin muistaa, että vakuutukset eivät ole yksioikoisia ja korvauksia maksetaan aina tapauskohtaisesti.

Vinkkejä kodin huoltotoimiin ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn: www.toukotalkoot.fi

Yritä välttää vesivahinko:

 • Tarkistamalla vesivahinkojen riskipaikat: tiskialtaan, astianpesukoneen ja jääkaapin alustat.
 • Tarkasta kalusteiden kunto, sillä kosteus, turvonneet rungot ja hyllylevyt kertovat usein vesivuodosta.
 • Talotekniikkaa, lämminvesivaraajaa ja putkiliitoksia tulee pitää silmällä. Kellaritilojen yleiseen kuntoon kannattaa myös kiinnittää huomiota.
 • Astianpesu- ja pyykinpesukoneiden vesihanat on hyvä sulkea käytön jälkeen.
 • Lattiakaivot ja viemärit kannattaa pitää puhtaina.

Jos vesivahinko tapahtuu:

 • Ryhdy toimiin vahingon minimoimiseksi.
 • Ota yhteys isännöitsijään tai huoltoyhtiöön ja tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön.
 • Korvausten saaminen ja niiden laajuus riippuu vahingon syystä.
 • Aloita remontti vasta, kun vakuutusyhtiö on selvittänyt asian, äläkä heitä vahingoittuneita tavaroita pois ennen niiden tarkastamista. Valokuvaa vahingoittunut omaisuus.
 • Selvitä, mitkä asiat hoitaa taloyhtiö ja mitkä vakuutusyhtiö tai sinä.
 • Jos palkkaat remontoijia, pidä kirjaa tekijöistä sekä työtunneista ja tehtävästä työstä.
 • Tarkista, miten maksuliikenne hoidetaan ja voiko työntekijä lähettää laskut suoraan vakuutusyhtiöön.
 • Jos muutto remontin ajaksi korvataan, selvitä millaiset asumiskustannukset vakuutusyhtiösi maksaa.
 • Säilytä kaikki kuitit ja asiapaperit.

Lähde: Finanssialan Keskusliitto

Toukotalkoot:

Toukotalkoot -kampanja keskittyy asukkaan mahdollisuuksiin vaikuttaa kodin turvallisuuteen, energiatehokkuuteen ja asumismukavuuteen. Toukotalkoot-hankkeessa laaditun tarkistuslistan ja muiden materiaalien avulla asukkaan on helppo käydä läpi hänelle kuuluvat keskeiset asunnon tarkistus- ja huoltotoimet. Toukotalkoot-kampanjassa ovat mukana: Suomen Kiinteistöliitto ry., Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry., Suomen Omakotiliitto ry ja Lämmitysenergia Yhdistys ry.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti