Viemäriputkiston korjauksen takuutarkastuksia ei kannata laiminlyödä

Moni taloyhtiö on putkiremontin aika- ja kustannusrasitetta helpottaakseen valinnut vaihtoehtoisen viemäriputkiston remontin käyttämällä putkiston sisäpuolisia korjausmenetelmiä kuten pinnoitusta tai sukitusta. Se on osoittautunut turmiolliseksi yhtiöissä, joissa korjaus on todettu puutteellisesti tehdyksi. Tästä syystä sisäpuolista korjausta käyttäneen taloyhtiön tulisikin takuuajan puitteissa varmistaa, että pinnoitukset ja sukitukset ovat todella kunnossa, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Putkistojen soveltuvuus sisäpuolisiin kunnostuksiin on tarkastettava aina ennen remonttitavan valintaa.

Sisäpuolisilla menetelmillä tehdyissä korjauksissa on havaittu jonkin verran ongelmia. Myös työvirheitä on sattunut. Valitettavaa on, että ongelmat saattavat ilmetä jo muutaman vuoden päästä korjauksesta.

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrin mukaan vain 44 prosentissa kyselyyn vastanneista kohteista on suoritettu asianmukainen takuutarkastus ja lähes puolessa ei minkäänlaista tarkastusta. Niistä, jotka ovat takuutarkastuksen suorittaneet, on vain neljännes teettänyt samalla putkiston sisäpuolisen kuvauksen ja jopa viidennes tarkastettu pelkästään arvioimalla. Tarkastetuista kohteista yhdessä kymmenestä havaittiin ongelmia ja 40 prosenttia ei edes tiennyt, oliko ongelmia havaittu.

Putkiston sisäpuolinen kuvaus on ainoa tapa selvittää, onko viemäriputkisto kunnossa. Vaurioituneen putkiston ongelmat voivat olla oireettomia eivätkä aiheuta välitöntä haittaa. Viemärin pinnoitus tai sukka voi kuitenkin olla irti, rikki ja mahdollisesti myös vuotaa. Tällöin viemäreiden syöpyminen jatkuu ja se voi aiheuttaa jatkossa yllättäviä vesivahinkoja ja merkittäviä uusintakorjauskuluja. Kerran epäonnistuneesti hoidettu työ saattaa seuraavalla kierroksella vaatia jo kokonaan uuden menetelmän, jopa vaihtamisen perinteiseen putkiremonttiin. Tällöin säästäminen alussa on tullut loppupelissä aika kalliiksi.

Muistathan nämä, kun teetät viemäriputkiston sisäpuolisen korjauksen:

  1. tarkastuta aina ennen urakkaa putkiston kunnostettavuus ja soveltuvuus eri menetelmille
  2. panosta ammattitaitoiseen suunnitteluun ja tarjouspyyntöasiakirjojen sisältöön
  3. maksa mieluummin urakanaikaisesta valvonnasta kuin urakan jälkeisestä riitelystä
  4. muistuta kaikkia asukkaita ilmoittamaan välittömästi asunnossaan ilmenevistä vuodoista ja vaurioista
  5. älä missään nimessä jätä teettämättä takuutarkastusta kuvaamista apuna käyttäen!

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti