Vuokrayksiöitä ja -kaksioita on nyt myynnissä poikkeuksellisen paljon

Kuva: Ralf Ahlskog

Pääkaupunkiseudun markkinoille on tullut runsaan rakentamisen ansiosta tuhatmäärin uusia vuokra-asuntoja. Siksi osalla asuntosijoittajista on ongelmia vuokralaisten löytämisessä vanhoihin asuntoihin. Kun kysyntä vuokramarkkinoilla hiipuu, varsinkin piensijoittajat panevat yksiöitään ja kaksioitaan myyntiin.

− Pieniä vuokra-asuntoja on vapaana todella paljon. Jos vuokralaista ei löydy ja tuotto jää saamatta, pieni asunto myydään. Nyt on ostajan markkinat, Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo Talouselämä-lehdelle.

Pieniä vuokrayksiöitä ja -kaksioita on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tyhjänä tai vapautumassa yhteensä useita tuhansia. Asuntoja nyt myyvät ovat selvästi huomanneet, kuinka yksikin tyhjä kuukausi romuttaa tuottolaskelmat.

− Vuokraovi.com kertoo, että Helsingissä on tällä hetkellä vapaana tai vapautumassa yhteensä 1600 vuokrayksiötä. Tammikuussa määrä näyttää kasvaneen selvästi, ja viime syksynä lukema oli selvästi alempi, Mannerberg arvioi.

Myynnissä erityisesti vanhaa asuntokantaa

Mannerbergin mukaan sijoittajat myyvät ennen kaikkea vanhaa, ”ei niin haluttua” vuokra-asuntokantaa. Suuriin remontteihin ei ole valmiutta. Tilalle halutaan uudempia ja houkuttelevampia asuntoja. Kyse on normaalista ylitarjonnan purkautumisesta.

− Markkinatalous toimii ja tarjonnan ylittäessä koronapandemian vuoksi laskeneen kysynnän, vuokrat ovat kääntyneet laskuun myös kasvukeskuksissa, kommentoi Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Tarik Ahsanullah tiedotteessa, jota Talouselämä siteeraa.

Esimerkiksi vuoden 2021 alussa solmituissa uusissa vapaarahoitteisissa vuokrasopimuksissa neliövuokra oli Suomen Vuokranantajien mukaan noin kaksi prosenttia alempi kuin vuoden 2020 alussa.

Vaikeutuneessa markkinatilanteessa moni vuokranantaja on laskenut vuokrapyyntejä ja jättänyt korottamatta vuokria.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti