Vuokrien nousu hiipuu pääkaupunkiseudulla – muu Suomi kirii kiinni

Vuokra-asuntomarkkinoilla on tapahtunut käänne. Vuokrien nousu hidastuu, mutta kaupunkien välillä on selviä eroja. Esimerkiksi Kuopiossa ja Rovaniemellä vuokrat ovat kehittyneet voimakkaammin, kun taas Lahdessa on nähtävissä vuokrien laskua. Vuokramarkkinoilla tapahtuu samanlaista eriytymistä kuin myyntimarkkinoilla, selviää Suomen Vuokranantajien tekemästä markkina-analyysistä.

-Helsingin keskustassa ja sen liepeillä vuokrat ovat aika tapissa. Vaikka moni haluaisi asua Helsingissä, vuokrataso on monelle liian korkea tuloihin nähden. Syynä on heikko talouskasvu. Ihmisten tulot eivät ole viime vuosina kasvaneet samalla tahdilla asumismenojen kanssa, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Koro-Kanerva toppuuttelee kuitenkin keskustelua ylisuurista asumismenoista. Pellervon Taloustutkimus PTT:n tutkimuksen mukaan vain pääkaupunkiseudulla asuvien sinkkujen osalta ollaan hipomassa tilannetta, jossa 40 prosenttia tuloista menee asumismenoihin.

-Vuokrat eivät voi nousta loputtomiin, jos tulotaso junnaa paikallaan, Koro-Kanerva jatkaa. Asuntoa haetaankin nyt hyvien yhteyksien varrelta kauempaa keskustasta matalammalla vuokralla. Tämä nostaa vuokria esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla. Vuokrat ovat noilla alueilla silti edelleen edullisempia kuin Helsingissä, Koro-Kanerva lisää.

-Yksityiset vuokranantajat ovat joutuneet joustamaan vuokrissa enemmän kuin yritykset. Vuokria ei ole voinut nostaa samalla tavalla kuin aiemmin, jos haluaa saada hyvän vuokralaisen. Hyvä vuokralainen on yksityisen vuokranantajan näkökulmasta tärkeämpi asia kuin mahdollisimman korkea vuokra. Vuokria on jouduttu jopa laskemaan, Koro-Kanerva kertoo.

Vuokraovi.com -sivuston yksiöiden vuokrailmoituksia vertailtaessa havaitaan selvä ero vuosien 2015 ja 2016 tammi-kesäkuun välillä. Vuokraovi.comin yksityisilmoittajien vuokrapyynnit ovat laskeneet vuoden takaisesta pääkaupunkiseudulla peräti 5,4 prosenttia, kun yritysilmoittajien vuokratasot ovat samalla aikavälillä nousseet 0,7 prosenttia. Yritysilmoittajien suuremmasta määrästä johtuen koko pääkaupunkiseudun yksiöiden vuokrat ovat kuitenkin 0,3 prosentin nousussa.

-Suurilla yrityksillä tyhjät kuukaudet eivät ole niin suuri riski kuin yhden asunnon yksityisellä vuokranantajalla. Tästä syystä yritysten vuokratasot ovat edelleen nousseet, mutta käyttöasteet ovat myös laskeneet. Selvää on, että yrityksetkään eivät voi jatkossa nostaa samaan tahtiin vuokria, Koro-Kanerva ennustaa.

Maakuntakeskusten väliset erot tulevat korostumaan entistä enemmän

Suomi eriytyy alueisiin, joille ei riitä asukkaita ja joilla vuokrat laskevat, ja alueisiin, joille muuttaa lisää ihmisiä ja vuokrat nousevat. Esimerkiksi Kuopion ja Rovaniemen vuokrat ovat Vuokraovi.comin tilastojen mukaan nousussa. Rovaniemellä yksiöiden vuokrien mediaani on noussut jopa yli 10 prosenttia ja Kuopiossa nousua on 4 prosenttia. Rovaniemen vuokrissa on kuitenkin suurta hajontaa.

-Näissä yliopistokaupungeissa työllisyys ja tulotasot ovat kehittyneet suotuisasti. Kumpaankin kaupunkiin on myös valmistunut uudistuotantoa, mikä nostaa vuokrien mediaania jo itsessään. Voidaan kuitenkin sanoa, että näissä kaupungeissa kysyntää on edelleen runsaasti ja opiskelijoiden määrä suurta, kommentoi Koro-Kanerva.

Lahdessa on Vuokraovi.comin tilastojen mukaan merkittävää vuokrapyyntöjen laskua niin yksiöissä kuin kaksioissakin. Yksiöiden osalta pyynnöt ovat 4,2 prosenttia matalampia kuin vuosi sitten ja myös kaksioiden pyynnöt ovat laskeneet 3.2 prosenttia.

-Moni sijoittaja on rynnistänyt oikoradan myötä Lahteen, mutta asukasmäärä ei kuitenkaan ole kehittynyt ihan odotetulla tavalla. Lahdessa asumismenojen osuus suhteessa tuloihin on matala verrattuna suurempiin kaupunkeihin, kommentoi Koro-Kanerva.

Kaupungistuminen lisää vuokra-asumista

Kaupungistumisen myötä myös maakuntien kasvukeskukset kasvavat. Tämä lisää luonnollisesti vuokra-asumisen kysyntää. Sekä Tampere että Turku ovat investoineet voimakkaasti viime vuosina, mikä lisää niiden vetovoimaa entisestään. -Tampereen yksiöiden neliöhinnat ovat eriytyneet muusta asuntomarkkinasta Helsingin tavoin ja tämä näkyy myös vuokrissa. Sekä Tampereella että Turussa on suurina yliopistokaupunkeina myös paljon opiskelijoita, mikä nostaa pienten asuntojen kysyntää, Koro-Kanerva pohjustaa.

Koro-Kanervan mukaan Suomessa on käynnissä voimakas kaupungistuminen. Kasvukeskukset vetävät väkeä työ- ja opiskelumahdollisuuksien myötä entistä enemmän.

-Vuokra-asuminen lisääntyy väistämättä kaupunkiseuduilla. Yksityisten vuokranantajien panosta tarvitaan, jotta vuokrat eivät nouse kohtuuttomasti kasvavan kysynnän myötä ja asuntoja syntyy myös jatkossa riittävästi, muistuttaa Koro-Kanerva.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti