Vuokrien nousu on taittunut

Tilastokeskus sekä Pellervon taloustutkimus (PTT) ovat ennustaneet vuokrien nousun jatkuvan vuonna 2016. Suomen Vuokranantajat ry näkee, että markkina on kuitenkin muuttunut viime vuoden ja kuluneen talven aikana. Vuokrien nousu on hidastunut ja kääntynyt monin paikoin jopa laskuun. Vuokrien nousun taittuminen on nähtävissä myös kasvukeskuksissa ja pienissä asunnoissa, joissa nousu on perinteisesti ollut voimakkainta.

”Vuokrien nousun taittuminen on ilmennyt jäsenistömme mukaan esimerkiksi siten, että vuokratasossa on jouduttu tinkimään vuokralaisen vaihtuessa. Uusi vuokralainen ei välttämättä olekaan valmis maksamaan poismuuttavan vuokralaisen verran vuokraa. Vuokranantajat, jotka ovat yrittäneet tehdä tasokorotusta vuokraan vuokralaisen vaihtuessa, ovat saattaneet jäädä pitkäksikin aikaa ilman vuokralaista”, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Tilanne tarkoittaa vuokranantajille sitä, että vuokrankorotuksista kannattaa pidättäytyä, mikäli vuokrataso on kutakuinkin käyvällä tasolla. Tällä hetkellä vuokrankorotuksia tärkeämpää on pitää kiinni hyvästä vuokralaisesta. Lähestyvien taloyhtiöremonttien osalta vuokranalennusneuvotteluihin kannattaa suhtautua erittäin suopeasti. ”Jos vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen remontin vuoksi, ovat remontinaikaiset tyhjät kuukaudet vuokranantajalle huomattavasti huonompi vaihtoehto ja suurempi lovi vuokratuottoon kuin reilunkin vuokranalennuksen kautta tuleva väliaikainen tuoton alentuminen”, sanoo Koro-Kanerva.

Vuokrien nousua on hidastanut myös uusien toimijoiden tulo markkinoille ja vuokra-asumisen vaihtoehtojen lisääntyminen. Vapaarahoitteisissa kohteissa on vuokralaisille tarjolla paljon vaihtoehtoja niin kasvukeskuksissa kuin muuallakin.

Yleisen taloustilanteen heijastuminen vuokramarkkinoihin on ollut selvästi nähtävissä viime vuoden ja kuluneen talven aikana. Markkinoilla on puhuttu paljon mahdollisesta hintakuplasta. Suomen Vuokranantajat kiistää puheet hintakuplasta: ”Kun palkat eivät kehity, se hidastaa asuntojen hintojen kehitystä ja viiveellä myös vuokrien nousua. Markkinan kehittyminen näin tarkoittaa, ettei kuplaa ole päässyt kehittymään, vaikka nousua onkin tapahtunut”, kommentoi Koro-Kanerva.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti