Vuotovahingot kääntyivät viime vuonna nousuun

Vakuutusyhtiöille ilmoitettujen vuotovahinkojen määrä kääntyi viime vuonna kasvuun, kertoo Finanssiala ry. Vuonna 2021 vuotovahinkoja ilmoitettiin 34 800 kappaletta ja niistä maksettiin korvauksia 171 miljoonaa euroa.

Yksi tapa ehkäistä vuotovahinkoja on tehdä taloyhtiön putkiremontti ajoissa. Putkiremonttisuunnittelu alkaa taloyhtiöissä usein vasta, kun vuotoja alkaa ilmetä runsaasti.

– Putkiremontti on mittava ja kallis remontti. On ymmärrettävää, etteivät taloyhtiöt sellaiseen halua ryhtyä. Tulee kuitenkin helpommaksi ja halvemmaksi teettää remontti jo ennen kuin putkien ikä alkaa toden teolla näkyä, sanoo Finanssialan johtava asiantuntija Petri Mero.

Isännöintiliiton tuottaman putkiremonttibarometrin mukaan havaitut vuodot ovat yleisin syy putkiremontin aloittamiseen, ja vuotojen merkitys remonttien käynnistäjänä on kasvanut viime vuosina.

– Esimerkiksi Suomen Kiinteistöliitto suosittelee, että rakennuksen putkistolle tehdään ensimmäinen kuntotutkimus 30–35 vuoden iässä ja tätä päivitetään 5–10 vuoden välein, Mero sanoo.

Murto- ja palovahingot laskussa

Finanssialan vahinkotilaistoista ilmenee, että murtovahinkojen määrät ja korvaussummat ovat jatkaneet vähenemistään. Murtovahinkoja ilmoitettiin viime vuonna 21 400 kappaletta ja niiden korvaussumma oli 22 miljoonaa euroa.

Mero arvelee, että ihmiset ovat kuluneiden parin vuoden aikana olleet koronarajoitusten takia runsaasti kotosalla, mikä ehkäisee murtoja.

Palovahinkojen lukumäärä 6 100 säilyi lähes ennallaan, mutta korvausmäärät laskivat 191 miljoonasta 168 miljoonaan euroon. Korvausmäärien muutoksista ei kuitenkaan voi vetää kovin suuria johtopäätöksiä.

– Suurimmat vahingot ovat yleensä tulipaloja, joissa korvaukset saattavat olla pahimmillaan kymmeniä miljoonia euroja. Jos vuoden aikana sattuu pari suurpaloa vähemmän, se näkyy heti korvausmäärissä, Mero huomauttaa.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti