Yksityisten vuokranantajien vuokrat laskeneet

Yksityiset vuokranantajat joustavat vuokrissa yrityksiä enemmän. Markkinatilanne on tiukentunut kuluvan vuoden aikana etenkin pääkaupunkiseudulla, koska vuokra-asuntomarkkinoille on tullut paljon uutta vapaarahoitteista tarjontaa.

-Yksityiset ovat valmiimpia joustamaan vuokratasossa alaspäin, jotta saavat asunnon varmasti vuokrattua. Hyvä vuokralainen on tärkeämpi kuin huippuunsa hilattu vuokra, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Pääkaupunkiseudulla kehitys näkyy vahvasti. Vuokraovi.com -sivuston yksiöiden vuokrailmoituksia vertailtaessa havaitaan selvä ero vuosien 2015 ja 2016 tammi-kesäkuun välillä. Vuokraovi.comin yksityisilmoittajien vuokrapyynnit ovat laskeneet vuoden takaisesta pääkaupunkiseudulla peräti 5,4 prosenttia, kun yritysilmoittajien vuokratasot ovat samalla aikavälillä nousseet 0,7 prosenttia. Yritysilmoittajien suuremmasta määrästä johtuen koko pääkaupunkiseudun yksiöiden vuokrat ovat kuitenkin 0,3 prosentin nousussa.

Alma Median konserniin kuuluva Vuokraovi.com on kerännyt aineistoa, josta on vertailtu vuokrapyyntöjen muutoksia aiempaan. Vertailu on tehty ensimmäistä kertaa Suomen Vuokranantajien kanssa. Vuokraovi.com on Suomen suurin ja kattavin vuokra-asuntojen markkinapaikka.

-Olemme koko kuluneen vuoden ajan nähneet, että vuokria on jouduttu jopa laskemaan vuokralaisen saamiseksi. Tämä näyttää Vuokraovi.comin aineiston perusteella nyt konkretisoituvan pääkaupunkiseudulla, vaikka tilastot eivät sitä aiemmin ole osoittaneetkaan, Koro-Kanerva analysoi. Näyttää siltä, että varsinkin yksiöiden vuokrissa on tullut pääkaupunkiseudulla katto vastaan. Tämän pitäisi näkyä myös Tilastokeskuksen ensi viikolla julkaistavissa luvuissa, Koro-Kanerva jatkaa.

Kausivaihtelu tasoittunut pääkaupunkiseudulla

Kesä on perinteisesti vuokra-asuntomarkkinoilla sesonkiaikaa. Uudet opiskelijat muuttavat opiskelukaupunkiin, jolloin vuokra-asunnon hakijoita on markkinoilla normaalia enemmän. Suuren kysynnän takia vuokrat ovat olleet tänä kuumana aikana korkeammalla tasolla, varsinkin pääkaupunkiseudulla.

-Vuokraovi.comin aineiston perusteella näyttäisi, että varsinkin Helsingissä kausivaihtelut ovat tasoittuneet ja loppukesällä ei enää nähdäkään niin selkeää piikkiä vuokratasoissa. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että varsinkin Helsingin keskustassa ja sen liepeillä vuokrat ovat aika tapissa. Asuntoa haetaankin nyt hyvien yhteyksien varrelta kauempaa keskustasta matalammalla vuokralla, näkee Koro-Kanerva. Osittain syynä tähän on myös heikko talouskasvu. Ihmisten tulot eivät ole viime vuosina kasvaneet samalla tahdilla asumismenojen kanssa. Asumismenot suhteessa ihmisten tuloihin eivät toistaiseksi ole Suomessa nousseet mahdottoman korkeiksi, mutta vuokrat eivät voi nousta loputtomiin, jos tulotaso junnaa paikallaan, Koro-Kanerva painottaa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti