Yleishyödyllisten toimijoiden kannettava enemmän vastuuta vuokramarkkinoilla

Yleishyödyllisten vuokranantajien on kannettava enemmän vastuuta vuokramarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevista. Heikoimmassa asemassa ovat pienituloiset, luottohäiriömerkintäiset ja häädön aiemmasta asunnostaan saaneet henkilöt. Suomen Vuokranantajien mukaan tulorajojen asettaminen valtion tukemiin asuntoihin on askel oikeaan suuntaan

-Asukasvalinta mahdollistaa nykyisellään ”parhaiden vuokralaisten” valinnan tukiasuntoihin. Siinä ei ole mitään järkeä, että yleishyödylliset ja vapaarahoitteiset kilpailevat samoista vuokralaisista. Tuki ei kohdennu oikein, jos tukiasuntoon sijoittuu vuokralainen, joka saisi tulojensa puolesta asunnon myös vapaarahoitteisilta markkinoilta, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Koro-Kanervan mukaan valvonnan lisääminen on yksi ratkaisu, mutta ongelmallinen

-Valvonnan lisääminen ei ratkaise kaikkea. Aran asukasvalinnan kriteerit ovat sinänsä hyvin laaditut, mutta niitä on liian helppo kiertää. Sitä tehdään tiedostamatta tai tiedostaen. Tämä johtaa siihen, että kaikista heikoimmassa asemassa olevat asukaskandidaatit kärsivät. Tulorajat ovat askel oikeaan suuntaan ja ne pitäisi tulevaisuudessa ottaa käyttöön myös kaikissa muissa suurissa kaupungeissa, näkee Koro-Kanerva.

Kuva vuokra-asumisesta toissijaisena vaihtoehtona omistusasumiselle on viime vuosina muuttunut ja moni näkee sen helpompana ja ennakoitavampana vaihtoehtona. Koro-Kanervan mukaan valtion tukea saaneiden yhtiöiden voitot ovat viime vuosina olleet kovia.

-Ara-vuokrat ovat viime vuodet nousseet nopeammin kuin vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat. Viime aikoina on julkiseen keskusteluun myös noussut yhtiöitä ja säätiöitä, jotka ovat tukien turvin käärineet välillisesti isoja voittoja. Nämä uutiset asettavat koko systeemin kysymysten alaiseksi. Toivottavasti nämä julkisuuteen tulleet esimerkit ovat yksittäistapauksia, eikä kyseessä ole jäävuoren huippu, Koro-Kanerva sanoo.

Markkina on tällä hetkellä sellainen, että yksityiset vuokranantajat, joille tyhjät kuukaudet ovat myrkkyä, ovat jopa laskeneet vuokratasoja saadakseen vuokralaisen. Näin markkinan tietysti kuuluukin toimia, mutta samaa ei ole ollut näköpiirissä suurilta toimijoilta eikä ARA-tuilla toimivilta yhtiöiltä.

-Omakustannusvuokraperiaate tuntuu olevan liian venyvä käsite ja mahdollistavan kikkailun. Y-säätiö sentään laski joidenkin asuntojen vuokria, koska kokivat, etteivät ne täytä kohtuuhintaisen vuokra-asuntojen periaatteita. Vastaavaa pohdintaa olisi syytä käydä kaikissa valtion tuilla toimivissa yhtiöissä, pohtii Koro-Kanerva.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti